Kvasaari

Nimitys kvasaari on lyhenne sanoista kvasistellaarinen objekti eli tähtimäinen kohde. Ne ovat hyvin kaukaisia kohteita ja liikkuvat meistä nopeasti poispäin.

Kvasaarit ovat miljoonien tai jopa miljardien valovuosien etäisyydellä meistä, ja ne säteilevät enemmän energiaa kuin kymmenet tavalliset galaksit. Ilmeisesti kvasaarin keskustassa olevaan mustaan aukkoon putoaa materiaa ympäröivästä galaksista. Mustan aukon ympäristössä materia kuumenee ja säteilee sen takia paljon voimakkaammin kuin koko muu galaksi yhteensä. Osa kvasaareista säteilee hyvin voimakkaasti radioalueella.

Kvasaarit ovat etäisimpiä tunnettuja kohteita. Kaukaisimpien etäisyys meistä voi olla jopa yli 10 miljardia valovuotta. Säteily, joka niistä saapuu tänään maapallolle, on lähtenyt matkaan yli 10 miljardia vuotta sitten. Kvasaarit ovat siis kuvia maailmankaikkeuden nuoruudesta. Kvasaari säteilee valtavat määrät energiaa: se voi loistaa kirkkaammin kuin tuhat tavallista galaksia. Kaikki tämä säteily tulee suhteellisesti hyvin pieneltä alueelta.

Kommentointi on suljettu.